Hjelpen du trenger - RM.no - page 15

Bøker.
Bokdesign, omslag, illustrasjoner er områder der
RenessanseMedia står sterkt, ikke minst når det
gjelder krevende produksjoner som kunstbøker
og praktverk.
Nettsider.
RenessanseMedia leverer design, struktur,
innhold og tekniske løsninger for gode
nettsteder.
Messemateriell.
Vi designer og produserer plakater og roll ups til
messer og resepsjonsområder.
Databasetjenester.
Vi tilbyr sikker arkivering og håndtering av digital
informasjon du vil ta vare på. Bilder, tekst, lyd
eller film henter du frem igjen når du trenger det.
Enkelt og effektivt, tilgjengelig 24 timer i døgnet.
10
Napolimed kyllingbryst
1 stk.Napolimini
60g kyllingbryst
30g coleslaw
20gguacamole
10g søtpaprika
SkjærNapoli-brødet ca.«kl. 14»og legg i coleslawog
oppdelt kyllingbryst.Toppmedguacamoleogpaprika.
Napoli 110g x 50 stk.
EPD: 2067213
Kyllingbrystm/skinn stekt 1,5 kg x4 stk.
EPD: 1794650
CAFÉ
11
Fish & Bread.
1 stk.Trekantbrødwaldkorn.
1 stk.gourmetfilet
30g salat
20g tomat
15g sitron
20g remulade
Trekantbrødwaldkorndeles i to, smør
bunnenmed remulade, leggpå sprøs-
tektfisk, anrettmed tomatog sitron.
Trekantbrødwaldkorn 100g x 50 stk.
EPD: 1365121
Fish’nChipsGourmetfilet3kg x 1stk.
EPD: 225326
Napolimed
St. Kristinaskinke
1 stk.Napolimini
40gSt.Kristinaskinke
35gmangosalsa
30gphiladelphiaost
pynt:bladpersille
DelNapoli-brødet i to.Smør toppog
bunnmedPhiladelfiaost, anrettmed
St.Kristinaskinke, salsaogpynt.
Napoli 110g x 50 stk.
EPD: 2067213
St.Kristinaskinke 200g x 1
EPD: 2082600
7-Korn baguette
1 stk. 7-kornbaguette
75g svinekjøtt i små strimler ev.
kyllingkjøtt
50g squash, sopp, asparges,paprika,
sukkererter
20g salsasaus
saltogpepper
Stekkjøttetogsmakdet tilmedsaltogpep-
per,sautergrønnsakene,smak tilmedsalt
ogpepper.Skjærbaguetten«kl. 14», laden
hengesammen.Smørsidenemedsalsa,
legg inngrønnsakerog toppmedkjøtt.
Baguette 7-korn 140g x45 stk.
EPD: 2019362
Kylling salatkjøtt,grillet 1,5 kg x4 stk.
EPD:1376037
Svinekjøtt istrimlet 2,5 kg x 1 stk.
EPD:981225
Rundstykke
waldkornmed
kyllinglår
1 stk.Rundstykkewaldkorn
60gutbenet kyllinglår
30g ristet champignon
20g rømmesalsa
pynt: friskeurterog tomat
Del rundstykkewaldkorn i to,
smørbunnenmed rømmesalsa,
fordel champignonover, leggpå
fine skiver av kylling,pyntmed
friskeurterog tomat.
Rundstykkewaldkorn 128g x 20 stk.
EPD:601153
Baktkyllinglårbenfrim/urteroghvitløk3kgx2stk.
EPD:1434430
VARIERMED
BRØD FRA
VAASAN
32
TheCleavesReport2012
06
COMMERCIAL
REAL ESTATE
CLEAVESPROJECT FINANCEACTIVITIES
+\YPUN
HUKLZWLJPHSS`[V^HYKZ[OLLUKVM
^L
L_WLYPLUJLKOPNOHJ[P]P[`PU[OL:JHUKPUH]PHUJVTTLYJPHS
YLHSLZ[H[LWYVQLJ[THYRL[HUK[OPZ[YLUKJVU[PU\LK^LSS
PU[V
0U5VY^H`SV^PU[LYLZ[YH[LZHUKHZ[YVUNKV
TLZ[PJLJVUVT`ZWHYRLKOPNOHJ[P]P[`PU[OLTHYRL[MVY
ZHSL SLHZLIHJR[YHUZHJ[PVUZZVTLH[OPZ[VYPJHSS`SV^`PLSK
SL]LSZ>LHU[PJPWH[L[OH[[OLNYV^PUN5VY^LNPHULJVUVT`
TH`[YPNNLYHKKP[PVUHSZHSL SLHZLIHJR[YHUZHJ[PVUZPU
HZHZZL[V^ULYZTH`^HU[[VMYLL\WLX\P[`MVYUL^
PU]LZ[TLU[ZHUKL_WHUZPVUZ/V^L]LYK\YPUN[OLSHZ[OHSM
VM
^LL_WLYPLUJLK[OH[[OLH]HPSHIPSP[`VMOPZ[VYPJHSS`
JOLHWSVUN[LYTTVY[NHNLKLI[KLJYLHZLKK\L[VHUPU
JYLHZLPUSLUKLY»ZM\UKPUNJVZ[+LZWP[LOPZ[VYPJHSSV^PU[LY
LZ[YH[LSL]LSZ[OLIHURZJVZ[VMM\UKZX\PJRS`PUJYLHZLK
HUKZ\KKLUS`[OL,\YVWLHULJVUVTPJ[\YTVPSHWWLHYLK
JSVZLY[V[OL5VYKPJYLNPVU[OHUHU[PJPWH[LKI`THU`
+\YPUN [OLYLHSLZ[H[L[LHTVM*SLH]LZOH]LMVJ\ZLK
VUZPUNSLWYVQLJ[KLHSZ^P[O!
y
:HSL SLHZLIHJR[YHUZHJ[PVUZ
y
*VTIPULKWYVWLY[PLZMVYZ[VYHNLHZZLTIS`WYVK\J[PVU
HUKVMÄJLZ
y
3VUN[LYT¸IHYLOV\ZL¹JVU[YHJ[ZWYLMLYHIS`^P[OHSPTP[LK
U\TILYVM[LUHU[Z
y
-PUHUJPHSS`Z[YVUN[LUHU[Z^P[OHZVSPK[YHJRYLJVYK
y
3VJH[PVUT\Z[ILJSVZL[V]HS\LYLMLYLUJLZLNJSVZL[V
JP[PLZHUKSVNPZ[PJJLU[LYZVYOHYIV\YZ
y
-P_LKSVUN[LYTM\UKPUN
y
)\PS[PUL_P[TLJOHUPZT ZHSLZ[YPNNLYMVYV\YPU]LZ[VYZ
*SLH]LZZOV^LKPU[LYLZ[MVYT\S[PWSLKLHSZK\YPUN
HUKJVUJS\KLK[OYLLUL^WYVQLJ[ZH[H[V[HS[YHUZHJ[PVU
]HS\LVMHIV\[4562 "
y
=LZ[I`(YRP]I`NN+0:!3VUN[LYTSLHZLVM^HYLOV\ZL
HUKSVNPZ[PJZI\PSKPUN[V9LJHSS[OLPU[LYUH[PVUHSKVJ\
TLU[Z[VYHNLHUKWYV[LJ[PVUNPHU[H[=LZ[I`
y
(YLUKHS7HUVYHTH+0:!3VUN[LYTSLHZLVMJVTIPULKVM
ÄJLHUK^HYLOV\ZLI\PSKPUN[V;OL7HUVYHTH.YV\WPU
(YLUKHS5VY^H`ZSHYNLZ[QL^LSLYZ[VYLJOHPU
y
3HY]PR3VNPZP[PRRI`NN+0:!3VUN[LYTSLHZL^HYLOV\ZLHUK
SVNPZ[PJZI\PSKPUNPU3HY]PR[V-Y`ZLRVTWHUPL[
>L^PSSJVU[PU\L[VL]HS\H[LPU]LZ[TLU[VWWVY[\UP[PLZPU
[OL5VY^LNPHUTHYRL[^P[OZLJVUKHY`MVJ\ZVU[OL5VY
KPJYLNPVUVUHJHYLM\SHUKHZLSLJ[P]LIHZPZ7YPTHY`MVJ\Z
MVYUL^[YHUZHJ[PVUZ^PSSILZTHSS[VTPKZPaLWYVWLY[PLZ
ZXT^P[OSVUN[LYTSLHZLZPUMH]V\YHISLSVJH
[PVUZH[H[[YHJ[P]L`PLSKSL]LSZ
COMMERCIALREAL ESTATE
MARKET INNORWAY
+\YPUN
[OLWYVZWLJ[ZMVY[OL5VY^LNPHU.+7^HZ
HKQ\Z[LKKV^U^HYKZHJJVTWHUPLKI`HJOHUNLPU[OLKP
YLJ[PVUVM[OLJLU[YHSIHURZSLUKPUNYH[L(M[LYHUPUJYLHZLPU
4H`[VKH`»ZPU[LYLZ[SL]LSVMHIV\[
JV\SKLHZPS`ZLLH
KV^U^HYKWYLZZ\YL3VUN[LYTPU[LYLZ[YH[LZ `LHY:>(7
YLTHPUH[SL]LSZHYV\UK WH^P[O[OLOPZ[VYPJHSJ\YPV\ZP[`
VM[OL TVU[OZ50)695VY^LNPHU0U[LYIHUR6MMLYLK9H[L
LX\HS[V `LHY»Z50)69J\YYLU[S`H[HIV\[
WH YLWYL
ZLU[PUNH]LY`ÅH[PU[LYLZ[YH[LJ\Y]LH[HSS[PTLSV^SL]LSZ
(KTP[[LKS`[OL,\YVWLHULJVUVTPJ[\YTVPSPUÅ\LUJLZV\Y
GNPREALGROWT (%)
INFLATION (%)
2008
2009
2010 2011E 2012E
2008
2009
2010 2011E 2012E
TheWorld
2,30
-1,00
4,10
3,50
4,10
4,70
0,70
2,50
2,20
2,10
Nordic region
0,50
-4,60
2,90
2,50
2,90
Denmark
-0,90
-4,70
1,40
1,80
2,00
3,40
1,30
2,20
1,80
2,00
Sweden -0,40
-5,10
4,20
2,80
3,10
3,40
-0,30
1,10
2,00
2,90
Norway
1,80
-1,40
1,50
2,30
3,20
3,80
2,10
2,30
1,30
2,10
33
TheCleavesReport2012
SVJHSVPSKYP]LULJVUVT`HUKZVHSZVPUKPYLJ[S`[OLM\[\YL
VM[OLYLHSLZ[H[LTHYRL[/V^L]LYIV[OZ[YVUNLTWSV`
TLU[HUKZWLUKPUNSL]LSZ^P[OHULZ[PTH[LK.+7NYV^[O
VM
WYLKPJ[LK[OLJVTPUN[^V`LHYZZWHYRZJHYLM\S
VW[PTPZTMVY[OL5VY^LNPHUTHYRL[KLZWP[LHJVUZLUZ\Z
MVYHSVUN[LYTKPMÄJ\S[^VYSKLJVUVT`
/V^L]LY[OL5VY^LNPHULJVUVT`PZJSVZLS`SPURLK[V[OL
VPSPUK\Z[Y`HUK^P[OHUPUJYLHZLPUPU]LZ[TLU[ZPU[OLVMM
ZOVYL,7ZLJ[VYVM\W[V PU
HUKZPTPSHYÄN\YLZ
WYVQLJ[LKMVY
[OLM\UKHTLU[HSZMVY[OLLJVUVT`
SVVRZZVSPK
7YPTLVMÄJLYLU[SL]LSZOH]LYPZLUJSVZL[V
K\YPUN
HUKV[OLYYLU[SL]LSZOH]LYLTHPULKMHPYS`Z[HISL
(JVU[PU\LKZ[YVUNOV\ZPUNKLTHUKPU[OLTHQVYJP[PLZ
OHZYLZ\S[LKPUOPNOJVUZ[Y\J[PVUHJ[P]P[`HUKJVZ[ZHZ
^LSSHZHUL^[YLUKVMJVU]LY[PUNVMÄJLZWHJL[VOV\Z
PUN\UP[Z6\YHU[PJPWH[LKWYPJLPUJYLHZLMVYJVTTLYJPHS
YLHSLZ[H[LSHZ[`LHYZOV\SK[OLYLMVYLWYL]HPSTHRPUNP[H
MH]V\YHISLHUKPU[LYLZ[PUNHYLH[VPU]LZ[PU(JJVYKPUN[V
[OL0U]LZ[TLU[7YVWLY[`+H[HIHURKPYLJ[PU]LZ[TLU[ZPU
YLHSLZ[H[LOHZWYV]PKLKHYL[\YUVM `PLSKVUH]LYHNL
[V[HSJHWP[HSPU5VY^H`V]LY[OLSHZ[
`LHYZVM^OPJO
[OLHUU\HSYL[\YU^HZ
HUK[OL]HS\LPUJYLHZLHIV\[
;OPZPZ[OLOPNOLZ[`PLSKPUHU`PU]LZ[TLU[HYLHV]LY
[OPZWLYPVKVM[PTL
2008
2009
2010
2011
2012E
2013E
Exports
Imports
Inflation
GNP
-15%
-10%
-5%
0%
5%
10%
15%
Graph13:Norway– economic indicators (annualgrowth)
THE CLEAVES REPORT
Shipbroking
y
Marine Finance
y
RealEstate
2012
/LSLKL[[LIPSHNL[LYLUHUUVUZLMVY-69-
/PSTLF"MQJOF3FEOJOHTHSVQQFSt/PSHFT3“EF,PST)KFMQFLPSQTt/PSTLF3FEOJOHTIVOEFS
/PSTL3BEJP3FM-JHBt/PSTL(SPUUFGPSCVOEt/",T'MZUKFOFTUFt/PSTL'PMLFIKFMQ
/443t3PWFSOFT#FSFETLBQTHSVQQF
,[IPSHNMYH-69-ZVTKPZ[YPI\LYLZZHTTLUTLK(M[LUWVZ[LU VN5VYKS`Z
Foto:
MariusHansen
LIKESTILLING
OG MANGFOLD
Skatteetatens overordnete
plan for 2011-2015
Kortversjon
Skatteetaten skal rekrutteremedarbeidere
med riktig kompetanse for å løse etatens
oppgaver. Vi skal fremstå som en attraktiv
virksomhet slik at personermed innvandrer-
bakgrunn ønsker å søke jobb i Skatteetaten
og bli i etaten over tid. Skatteetatens
personalsammensetning skal gjenspeile
befolkningen,men riktig kompetanse til
gjeldende stilling skal være avgjørende.
Mangfoldskompetanse skal vektlegges i
rekrutteringsprosessen slik at ikke egne for-
dommer hindrer ansettelse av personermed
annen etnisitet enn norsk. Skatteetaten
vil arbeidemålrettet for å avdekke diskri-
minerende barrierer og fremme likestilling
overfor dennemålgruppen.
LIKESTILLING UAVHENGIG AV
ETNISITET/INNVANDRERBAKGRUNN
Tilstand
Tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2009
viser at 4,7% av ansatte i Skatteetaten
har innvandrerbakgrunn. Egen under-
søkelse foretatt i 2010 viste at denne
gruppen har høyere utdanning og har
vært ansatt i kortere tid enn gjennom-
snittet. I 2009 ansatte Skatteetaten
3 prosent av de innvandrerne som søkte
jobb hos oss, i alt 18 personer.
Utfordringer
@
Rekruttering på alle stillingsnivåer
@
Mangfoldskompetanse
@
Holdninger og fordommer
Like rettigheterogmuligheter
betyr at:
@
Ansattemed innvandrerbakgrunn har
likemuligheter til ansettelse, kompe-
tanseutvikling og tilbud om utviklende
arbeidsoppgaver
@
Ansattemed innvandrerbakgrunn skal
bidra og delta i oppgaveløsning på lik
linjemed andre ansatte
@
Ansattemed innvandrerbakgrunn er
representert i prosjektgrupper, arbeids-
grupper, råd og utvalg
@
Alle velferdstiltak, som sosiale sammen-
komsterog liknende i regi av arbeidsgiver
skal legges til rette for at alle kan trives
16
@
Skatteetaten yter personermed innvandrerbakgrunn god service, og
sikrer innvandrere tilgang til rett informasjon til rett tid
@
Iverksatte og planlagte velferdstiltak skal inkludere alle og ikke virke
diskriminerende
@
Ansatte i etatens førstelinjetjeneste har tilstrekkeligflerkulturell og
språklig kompetanse til å kunnemøte, rådgi og veilede personermed
innvandrerbakgrunn på en godmåte
@
Lederne i etaten utøver godmangfoldsledelse
@
Ledere og tilsettingsrådene har kompetanse imangfoldsrekruttering
@
Personermed innvandrerbakgrunn er representert i prosjektgrupper,
arbeidsgrupper, råd og utvalg
@
Andel ansattemed innvandrerbakgrunn skal øke i taktmed utviklingen i
samfunnet for øvrig og utgjøreminst 4,5% av alle årlige nytilsettinger
@
Andel ansattemed innvandrerbakgrunn skal speile befolkningen på
driftsenhetsnivå.Hver enhetmå sette sinemål
Målbilde for Skatteetaten i 2015
Som arbeidsgiver
Som tjenesteyter
Grad avmåloppnåelse blir fulgt opp årlig.
VISSTEDUAT?
Det er spesielt innvandreremed landbakgrunn 2* som har problemermed
å få innpass på arbeidsmarkedet. Blant personermed innvandrerbakgrunn er
ledigheten tre ganger høyere enn i befolkningen for øvrig.
*Se side 23 for definisjoner.
17
1
TIPS&RÅDFRA
VAASAN
2012
INSPIRERENDE
RETTER
til café, kantine
og institusjon
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...40