Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 191

Langkokt hjortebringe
DU TRENGER:
3 kg bringe/side av hjort eller elg
100 g bacon
2–3 løk
2 gulrøtter
40 g salt
mye pepper
4 laurbærblad
kantareller, gulrøtter og poteter til serveringen
SLIK GJØR DU:
1. Del opp kjøttet i biter med bein, og fyll en stor
kjele ordentlig full med kjøtt. Da viltkjøtt er ganske
magert, er det godt å legge oppi litt bacon også.
2. Grovhakk løk og gulrøtter, og legg oppi kjelen
sammen med salt, pepper og laurbærblad. Fyll
kjelen med vann slik at det dekker.
3. La kjøttet trekke på 80–90 °C i 6 til 8 timer. Avkjøl.
4. Plukk beina reine for kjøtt, og legg kjøttet tett i
tett oppi ei form, f.eks. ei brødform, og sett den til
avkjøling med lett press på. Kast beina, men ta
vare på krafta.
5. Server kjøttet skåret i fine skiver som er lunet i
steikeovn, ogmed nysteikte kantareller, gulrøtter og
poteter til. Hell over litt varm sjysaus ved servering.
SJYSAUS
DU TRENGER:
5 løk
10 gulrøtter
½ sellerirot
½ flaske rødvin
kraft fra kokekjøttet
ev. litt fløte
SLIK GJØR DU:
1. Del løken i to, og svi den i
snittflata i en stor kjele. Ha i
hakkede gulrøtter, sellerirot og
rødvin. Slå over kjøttkrafta, og
la dette koke lenge, i alle fall til
væska er halvert.
2. Sil krafta, smak til med salt og
pepper og du har en nydelig vilt-
sjy. Dersom du vil ha en kremet
saus i stedet, koker du inn litt
fløte til slutt.
189
K J Ø T T T I L M I D D A G
Har du først fått tilgang på hjort eller elg, er dette en fin måte å utnytte hele dyret på. Dette er virkelig
«slow food», og smaker fantastisk.
1...,181,182,183,184,185,186,187,188,189,190 192,193,194,195,196,197,198,199,200,201,...356
Powered by FlippingBook