Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 183

Kalvesteik med stuet sopp
En saftig kalvesteik er tradisjonsrik og god fest-
mat til både bryllup og konfirmasjon.
TIL ÅTTE PORSJONER TRENGER DU:
1 pent surra kalvesteik på rundt 1 kg
salt og pepper
litt klaret smør eller olivenolje
SLIK GJØR DU:
1. Varm gryta. Ha i litt klaret smør eller olje. Krydre
steika godt med salt og pepper, og legg den i. La
den bli pent brun.
2. Sett lokk på gryta, og sett den i steikeovn på
200 °C, gjerne med steiketermometer i. Når termo-
meteret viser 62 °C, tar du ut steika og lar den hvile
i en halv time. Legg den så tilbake i gryta i ovnen
i 10 minutter.
3. La steika hvile i femminutter og skjær den i fine
skiver.
4. Server med fløtestuet sopp og råsteikte poteter
som er kokt i smørvann og rullet i hakkede urter.
SOPPSTUING
DU TRENGER:
1 finskåret løk
2–3 ss olje
1 dl tørr madeira eller tørr
sherry
400 g sopp (piggsopp,
sjampinjong eller østerssopp)
3–4 dl fløte
rikelig med bladpersille
litt salvie
salt og hvit pepper fra kvern
SLIK GJØR DU:
1. Fres løken pent i olje. Slå over
vinen og fres videre.
2. Skjær soppen i skiver og ha
den i gryta. Fres godt ut væska i
soppen. Ha i fløte, og la alt koke
noen minutter.
3. Ha i urtene, og smak til salt og
pepper.
181
K J Ø T T T I L M I D D A G
1...,173,174,175,176,177,178,179,180,181,182 184,185,186,187,188,189,190,191,192,193,...356
Powered by FlippingBook