Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 213

Reinsdyrfilet med sopp, fløtekokte
poteter og viltsaus
TIL SEKS PERSONER TRENGER DU:
900 g renskåret ytrefilet av rein
smør
2 ts salt
SAUS:
1 ss demerarasukker
3 ss bringebæreddik
6 dl kraft
4 dl kremfløte
3 ss smør
salt
FLØTEKOKTE, GRATINERTE POTETER:
600 g skrelte poteter
1 finskåret løk
3 dl rømme
3 dl melk
1 ts salt
½ ts hvit pepper
SLIK GJØR DU:
1. Brun fileten pent i smør i varm panne og krydre
med litt salt.
2. Sett så fileten i steikeovnen på 225 °C til kjøttet
svulmer opp og blir fast. Det tar 5–8 minutter.
3. La kjøttet hvile på et kaldt brett i 10 minutter.
Rett før servering setter du kjøttet tilbake i ovnen
i 2–4 minutter. La det så hvile litt før oppskjæring.
SAUS:
1. Smelt sukkeret forsiktig i en kjele, tilsett eddiken
og la det koke litt før du heller i kraft og fløte.
2. Kok inn til 5–6 dl. Pisk så inn 2–3 ss kaldt smør
og smak eventuelt til med litt salt.
FLØTEKOKTE, GRATINERTE POTETER:
1. Forvarm steikeovnen til 225 °C.
2. Kutt potetene i terninger og ha dem i en kjele
sammen med løk, rømme, melk, salt og pepper.
La det koke mørt.
3. Ha blandingen over i ei ildfast form og sett i
steikeovn i rundt 10 minutter, til gratengen får en
gyllen overflate.
4. Server reinsdyrfileten i fine skiver med smør-
steikt sopp og saus rundt. Server de fløtekokte
potetene ved sida av.
Reinsdyr har et jordaktig preg i smaken som er unikt, det er vårt urdyr. Vær forsiktig med pepper på
reinsdyr, for det kamuflerer den karakteristiske smaken.
211
K J Ø T T T I L M I D D A G
1...,203,204,205,206,207,208,209,210,211,212 214,215,216,217,218,219,220,221,222,223,...356
Powered by FlippingBook