Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 219

217
Elgsteik
DU TRENGER:
2 kg elgsteik, uten bein, surret
4 dl vann
2 dl rødvin
4 sjalottløk i biter
2 gulrøtter i tynne skiver
200 g sellerirot i biter.
2 dl tørr sherry
salt
pepper
100 g smør eller 2 dl fløte
SLIK GJØR DU:
1. Brun steika i panne eller jerngryte i smør.
2. Sett steika på rist over langpanne i ovn på 180 °C.
Beregn rundt 1
½
time steiketid, men følg med på
termometeret.
3. Bruk alltid steiketermometer. Ønsker du rosa
steik, ta ut steika ved 58 °C. Temperaturen stiger
til 62–63 °C mens den hviler seg. Vil du ha den
gjennomsteikt, ta den ut ved 68 °C. La alltid kjøtt
hvile før du skjærer det opp.
4. Kok ut gryta som du har brunet kjøttet i, med 4 dl
vann. Slå sjyen i langpanna under steika i ovnen,
sammen med rødvin. Legg løk, gulrot og selleri i
langpanna.
5. Når steika er ferdig, siles sjyen over i ei gryte.
Tilsett sherry og kok inn sjyen til halvparten av
opprinnelig mengde. Tilsett 100 g kaldt smør i
biter og smak til med salt og pepper.
6. Du kan eventuelt tilsette 2 dl fløte i stedet for
smør. Server med gode grønnsaker og kokte man-
delpoteter.
K J Ø T T T I L M I D D A G
Steik er festmat! Prøv denne gode oppskriften og lag en staselig søndagsmiddag.
1...,209,210,211,212,213,214,215,216,217,218 220,221,222,223,224,225,226,227,228,229,...356
Powered by FlippingBook