Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 227

Hyttebiff
Et raskt og enkelt festmåltid som kan lages både
i steikepanne og i ildfast form.
TIL SEKS PORSJONER TRENGER DU:
6 biffer av okse indrefilet, 2½–3 cm tjukke
smør til steiking
4 sjalottløk
2 rødløk
2 gulrøtter
1 liten kålrot
1 liten sellerirot
1 dl rødvin
3 dl fløte
salt og pepper
salvie
SLIK GJØR DU:
1. Fjern eventuelle hinner og sener. La kjøttstyk-
kene ligge litt i romtemperatur før steiking.
2. Ha smør i ei steikepanne, og la panna bli god
og varm, men ikke så varm at smøret blir brunt.
3. Krydre biffene med salt og pepper rett før de
legges i panna. Steik pent og rolig til kjøttet har fått
en pen brunfarge og snu. Kjøttet må ikke bli brent.
4. Når begge sidene har fått en pen brunfarge,
skal du ta kjøttet ut av panna, og la det hvile i 2–3
minutter.
5. Legg dem i panna igjen, og steik så biffene
videre til kjøttet begynner å svulme opp. Ta biffene
ut av panna, og la dem hvile.
7. Mens biffene hviler, kutter du løk og grønnsaker
i fine strimler og terninger. Kok ut steikepanna
med rødvin, ha i grønnsakene og la det frese godt.
Ha i fløte, kok opp og smak til med salt og pepper.
8. Når grønnsakene er møre, strør du over litt
tørket krydder, f.eks. salvie, legger biffstykkene på
toppen og serverer.
Lapskaus
Her er det brukt kalvebog, men du kan også
bruke lettsaltet svinebog eller høyrygg fra storfe.
DU TRENGER:
1 kg kalvebog
1 liter vann
litt salt til koking
2 gulrøtter
½ sellerirot
½ kålrot
1 løk
½ purre
½ kg mandelpoteter
200 g medisterkaker
salt og pepper
persille
SLIK GJØR DU:
1. Skjær kjøttet i terninger, og kok det mørt i lett-
saltet vann.
2. Skjær grønnsakene og potetene i terninger. Løft
ut det ferdigkokte kjøttet. La grønnsakene koke i
kjøttkrafta til potetene går i oppløsning og krafta
blir jevnet.
3. Ha kjøttet tilbake i gryta og ha i medisterkaker
skåret i terninger. Smak til med salt og pepper og
server med masse frisk, hakket persille.
225
K J Ø T T T I L M I D D A G
1...,217,218,219,220,221,222,223,224,225,226 228,229,230,231,232,233,234,235,236,237,...356
Powered by FlippingBook