Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 53

Rekesalat med grønnsaker
Her får du Brimis beste rekesalat!
DU TRENGER:
ferske reker
asparges
1 rødløk
romanesco (eller blomkål/brokkoli)
1 sitron, i fileter
litt grønn salat
brød
smør til steiking
hjemmelaget majones, se oppskrift til høyre
gressløk
ev. litt sennep
SLIK GJØR DU:
1. Skrell rekene. Forvell grønnsakene (gi dem et
raskt oppkok i lettsaltet vann). Avkjøl, og del dem
opp i passe stor biter.
2. Skrell sitronen, skjær også av den innerste,
hvite delen av skallet. Skjær deretter ut båter uten
hinner så du får fine fileter. Vask og tørk litt grønn
salat og rist tynne skiver fint brød i litt smør i
steikepanne.
3. Lag majones, og smak til med litt gressløk og
eventuelt litt sennep. Vend rekene og grønn-
sakene inn i majonesen.
4. Legg over sitronfileter og litt grønn salat, og
server med rista brød.
HJEMMELAGET MAJONES
Her får du Brimis enkle grunnoppskrift på majo-
nes. Det hele tar bare noen få minutter. Vil du
ha mer smak, så bland inn litt urter, litt ansjos
eller hvitløk. Bruk en mild olje som du liker
smaken på.
DU TRENGER:
2–3 eggeplommer
1 ts dijonsennep
3–4 dl olje, f.eks. solsikkeolje eller mild
olivenolje
2–3 ts sitronsaft
½ ts salt
SLIK GJØR DU:
1. Alle ingrediensene, samt bolle og visp, må
ha samme temperatur. Sett derfor alt du tren-
ger på kjøkkenbenken i god tid før du setter i
gang. Du kan vispe for hånd eller med hurtig-
mikser eller stavmikser.
2. Rør sammen eggeplommer og sennep.
3. Pisk så inn oljen, først nærmest dråpevis,
deretter i en tynn stråle. Pass på at majonesen
hele tiden er glatt og blank.
4. Tilsett sitronsaft og smak til med litt salt, og
du har en nydelig majones.
51
S M Å R E T T E R , F O R R E T T E R O G S U P P E R
1...,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52 54,55,56,57,58,59,60,61,62,63,...356
Powered by FlippingBook