Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 102

Gressløksuppe
Forveller du gressløken, blir grønnfargen ekstra
sterk.
DU TRENGER:
2 store bunter gressløk
4 dl vann
1 dl fløte
litt salt og svart pepper
ev. litt kremfløte
ev. litt lodderogn
SLIK GJØR DU:
1. Kok først opp en kjele med vann, og forvell gress-
løken før du legger den rett over i kaldt vann.
2. Kutt gressløken i biter, og kjør den til en fin
blanding sammen med vann og fløte i en food
processor.
3. Kok blandingen opp på nytt, og smak til med
salt og pepper.
4. Server gjerne med litt pisket krem i, og even-
tuelt litt lodderogn på toppen.
Røyesuppe
En delikat suppe som er en fest å servere!
DU TRENGER:
1 ishavsrøye
1 gulrot
1 sjalottløk
1 liter vann (ev. kraft, se side 105)
1 ss salt
2 laurbærblad
4–5 pepperkorn
3 ss smør
3–4 ss hvetemel
1 liten purre
4 små gulrøtter
gressløk
litt fløte eller rømme
gressløk
SLIK GJØR DU:
1. Skjær gulrot og sjalottløk i tynne skiver, og ha i
en kjele sammen med vann (ev. kraft) og krydder.
Kok opp, og la det koke i 3–4 minutter. Ta kjelen
til side.
2. Legg i en hel ishavsrøye, og la den trekke i 10–12
minutter på ca. 90 °C. Fisken skal ikke koke! Ta ut
fisken, og sil krafta.
3. Lag en jevning av smør og mel, og spe med
den varme fiskekrafta. La det koke i 10 minutter
mens du passer på å røre ofte så suppa ikke klum-
per seg. Ha så oppi rikelig med finsnittet purre og
gulrøtter, og la grønnsakene trekke til de er møre.
4. Smak til med litt fløte eller rømme, legg fine
biter av renset ishavsrøye i suppa og dryss over
rikelig med finhakket gressløk.
S M Å R E T T E R , F O R R E T T E R O G S U P P E R
100
1...,92,93,94,95,96,97,98,99,100,101 103,104,105,106,107,108,109,110,111,112,...356
Powered by FlippingBook