Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 107

Buljong
Denne smaksrike buljongen serveres rykende
varm, og gjerne med litt rista brød ved sida av.
DU TRENGER:
1½–2 liter kraft kokt på storfe eller vilt
1 gulrot
1 purre
¼ sellerirot
¼ kålrot
litt salt
SLIK GJØR DU:
1. Kok opp krafta, og smak til med salt.
2. Kutt grønnsakene i tynne strimler og ha dem
oppi krafta. Kok til grønnsakene er møre, og
server.
KRAFT
DU TRENGER:
2 kg bein av storfe eller vilt
(hjort, elg og rein)
1 løk
1 gulrot
1 purre
1 sellerirot
1 laurbærblad
5 hele pepperkorn
SLIK GJØR DU:
1. Brun beina godt i steikeovn
på sterk varme (250 °C). Ha beina
i en kjele, og hell over kaldt vann
til det dekker. Kok opp, og skum
godt av.
2. Skrell grønnsakene, og brun
dem i ovnen. Ha grønnsakene
oppi kjelen med bein, og la kraf-
ta småputre i 5–6 timer. Skum
av med jevne mellomrom.
3. Sil krafta, avkjøl og sett den i
kjøleskap. Dagen etter kan du
fjerne fettet som har samlet seg
på toppen av krafta, og du har
en nydelig buljong.
105
S M Å R E T T E R , F O R R E T T E R O G S U P P E R
1...,97,98,99,100,101,102,103,104,105,106 108,109,110,111,112,113,114,115,116,117,...356
Powered by FlippingBook