Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 26

Gravlaks
Gravlaksen smaker ekstra godt når du lager den
sjøl.
DU TRENGER:
1 laks
TIL HVER KILO RENSKÅRET LAKSEFILET:
35 g salt
15 g sukker
2 ts nymalt, hvit pepper
100 g finskåret dill
ev. 1 ts knuste anisfrø
SLIK GJØR DU:
1. Skjær fint ut filetene, ta ut alle bein og dra av
skinnet. Skjær av sporenden og buklista. Du står nå
igjen med den fine, fyldige delen av fisken. På opp-
drettslaks må også fettet på skinnsida skjæres av.
2. Skjær fileten i strimler på langs, om lag 5 cm
brede. Vei opp fisken som skal graves nøye.
3. Bland krydderet, og fordel dette rundt fiske-
strimlene. Legg raust med dill over, under og på
sidene.
4. Legg litt press på og la fisken stå kaldt i 3–4
dager. Skjær litt tjukke skiver til servering.
Gravlaks på toast
Gravlaks kan serveres på mange måter, her får du
en enkel og veldig god variant.
DU TRENGER:
1 stykke fin, god gravlaks
8–10 sjalottløk
2 ss smør
1 ss grov sennep
1 ts havsalt
1 ts pepper
godt brød etter smak
litt rapsolje eller smør til steiking
grønne salatblader
SLIK GJØR DU:
1. Skjær løken i tynne skiver, og surr dem med
smør, sennep, salt og pepper i ei panne. Skjær
opp gravlaksen i solide stykker. Ha rapsolje eller
smør i ei panne. Rist skiver av godt brød til de blir
sprø og fine.
2. Anrett store, grønne salatblader, for eksempel
vestfoldsalat, på et fat. Legg skiver av gravlaks på
brødskivene, og legg skivene oppå salaten. Ta
over raust med surra sjalottløk.
TIPS
Vil du ha gravlaks av hele fileter, fileterer du fisken
og fjerner sidebeina. Bland krydderet. Legg dillen
i bunnen av ei form, legg fisken med skinnsida
ned, og strø på krydder. Legg neset side med skinn-
sida opp. Pass på å ha rikelig med dill mellom hver
filet. Legg litt press på og la fisken stå kaldt i 3–4
dager. Snu fisken noen ganger i løpet av tida. Skjær
laksen i skiver til servering.
24
S M Å S M A K E R
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...356
Powered by FlippingBook