Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 260

Tjukkmjølkspudding
med eple
Økologisk tjukkmjølk fra Røros egner seg veldig
godt i desserter, er fin å bruke i en «milkshake»
og smaker godt på frokostblandinger. Hvis du
ikke har eplesirup, kan du eventuelt bruke litt av
den innkokte eplemosten i puddingen.
DU TRENGER:
3 dl tjukkmjølk fra Røros
3 gelatinplater
3 ss rømme
1½ dl sukker
ev. 3 ss eplesirup
TIL TOPPINGEN:
½ liter eplemost
2 dl sukker
3 epler i terninger
SLIK GJØR DU:
1. Legg gelatinplatene i bløt.
2. Kok forsiktig opp tjukkmjølk, rømme, sukker og
ev. eplesirup, og rør inn de oppbløtte gelatinplat-
ene. Fyll blandingen i porsjonsglass, og la den
stivne et par timer i kjøleskap.
3. Kok inn eplemost og sukker til blandingen er
tjukk, omtrent halvparten i mengde, og avkjøl.
4. Skjær eplene i små terninger. Vend terningene inn
i den innkokte eplemosten og fordel dette på top-
pen av hvert glass med pudding rett før servering.
Crème brûlée med
Gudbrandsdalsost
En fenomenalt god variant av Brimis favoritt-
dessert.
DU TRENGER:
½ liter kremfløte
½ liter melk
3 dl sukker
1 vaniljestang
7–8 eggeplommer (140 g)
200 g Gudbrandsdalsost
SLIK GJØR DU:
1. Kok opp fløte, melk, sukker og en splittet vanilje-
stang. Rør så inn brunosten slik at den smelter inn
i fløtemelka.
2. Ha eggeplommene i en bolle. Hell over en øse
med kokt fløtemelk, og rør sammen. Ha deretter
eggeblandingen over i resten av den kokte melke-
blandingen, og bland godt.
3. Nå har du røre til en eggekrem. Sil røra, og ha
den over i egnede former. Steik dem på 100 °C i
20–30 minutter. Når eggekremen har stivnet, er
den ferdig.
4. La de ferdigsteikte porsjonsdessertene stå minst
en time. Dryss over et godt lag med sukker, helst
brunt rørsukker, og brenn forsiktig sukkeret med
en gassbrenner eller under grillen i steikeovnen.
D E S S E R T E R
258
1...,250,251,252,253,254,255,256,257,258,259 261,262,263,264,265,266,267,268,269,270,...356
Powered by FlippingBook