Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 303

301
B A K V E R K
Vørterbrød
En god, gammeldags oppskrift som alltid er vel-
lykket.
DU TRENGER:
2 dl sammalt rug grov
1 dl mørk sirup
1 dl sukker
1 ts salt
1 ts malt ingefær
1 dl vørterøl
1 pk tørrgjær
4 dl melk
ca. 12 dl hvetemel
SLIK GJØR DU:
1. Bland rug, sirup, sukker, salt, ingefær, øl og
gjær i en bakebolle, og rør det godt sammen.
2. Varmmelka til ca.37 °C, og rør den inn i deigen.
Ha så i mel, litt etter litt, og tilpass mengden til du
har en passe fast deig.
3. La deigen heve et lunt sted en times tid.
4. Bak ut deigen, del den i to og fordel i to smurte
brødformer. Etterhev.
5. Steik vørterbrødene på 175 °C i 35–40 minutter.
Avkjøl på rist.
Grovt brød
Dette brødet både smaker godt og er fint å pynte
bordet med.
DU TRENGER:
8 dl vann
1 dl sammalt hvete grov
1 dl sammalt rug grov
ca. 1 kg hvetemel
1 ss salt
1 pk tørrgjær
SLIK GJØR DU:
1. Lun vannet, ha det over i en bakebolle og tilsett
det tørre. Ha i litt og litt av hvetemelet, og elt dei-
gen glatt og fin i en kjøkkenmaskin.
2. La deigen heve på et lunt sted en times tid.
3. Legg en liten klatt av deigen til side, og bak ut
et stort, rundt brød. Bruk resten av deigen til å
lage pynt som vist på bildet, eller finn på noe
annet du synes er fint.
4. Steik på 200 °C i ca. 40 minutter.
1...,293,294,295,296,297,298,299,300,301,302 304,305,306,307,308,309,310,311,312,313,...356
Powered by FlippingBook