Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 131

Helsteikt kveite med kaperssmør
Helsteikt kveite er et stort måltid som metter
mange. Her er nok mat til 12–16 personer. Små-
kveita på 4–5 kg er best.
DU TRENGER:
1 fersk småkveite, ca. 4–5 kg
2–3 sitroner eller lime
godt smør
10–12 sjalottløk
olje
maldonsalt og pepper
SLIK GJØR DU:
1. Vask og rens fisken godt, legg den på ei smurt
plate og skjær små snitt i skinnet. Skjær sitron,
smør og løk i skiver, og dytt noen av skivene ned
i snittene. Dryss resten av skivene på plata rundt
kveita.
2. Hell over olje, grovmalt svart pepper og mal-
donsalt. Sett ovnen på 200 °C. Regn steiketid til
rundt 15 minutter per kg. Stikk en gaffel inn langs
ryggbeinet på fisken underveis, og sjekk om
kjøttet nærmer seg ferdig. Husk at fisken steiker
videre i flere minutter etter at den er ute av ovnen.
3. La fisken hvile i minst 20 minutter, mens du
lager kaperssmøret, og fjern til slutt forsiktig
skinnet på toppen av kveita.
KAPERSSMØR
DU TRENGER:
½ kg smør
1 glass kapers
2 sjalottløk
persille
SLIK GJØR DU:
Brun smøret i ei panne til det er
nøttebrunt. Ha i kapers, men ikke
laken, finhakket sjalottløk og per-
sille. Varm alt sammen, hell over
kveita og server.
129
F I S K T I L M I D D A G
1...,121,122,123,124,125,126,127,128,129,130 132,133,134,135,136,137,138,139,140,141,...356
Powered by FlippingBook