Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 141

Laks med blomkål
En av Brimis klassiske måter å servere laks på.
DU TRENGER:
1 blomkålhode
1 ss smør
¼ purre i skiver
2–3 fine sjalottløk i skiver
svart, nymalt pepper
salt
3–4 dl melk
ca. 200 g laksefilet per porsjon
smør til steiking
SLIK GJØR DU:
1. Del blomkålen i buketter, og steik dem i panne
sammen med smør, purre og sjalottløk til de er
fint brune. Ha over godt med svart, nymalt pepper
og litt salt. Hell så melk over blomkålen, og la blom-
kålen koke til den er mør. Samtidig vil melka bli
redusert, og du får en fin smak av blomkål og
pepper.
2. Skjær laksefileten i like store skiver. Steik laksen
i smør på middels varme og krydre med salt og
pepper under steikingen. Snu fileten ofte. Det er
alltid vanskelig å angi nøyaktig steiketid, men
trykk lett på laksen etter 7–8 minutter. Dersom den
da lett vil skive seg, er den ferdig.
3. Legg laksefileten forsiktig over i blomkålblan-
dingen, og server.
Laks i syrlig buljong
Rå laks skjæres i tynne skiver og får trekke i varm
buljong på tallerkenen. Server gjerne med aspar-
ges og vårløk.
DU TRENGER:
6 dl fiskebuljong
saft av 1 sitron
6–7 mynteblader
1 ts salt
smør
200–300 g spinat
dill og gressløk
400 g laksefilet
SLIK GJØR DU:
1. Kok opp buljongen. Tilsette sitronsaft og myn-
teblader og smak til med salt. Rør til slutt inn 2 ss
smør i buljongen.
2. Ha litt smør i ei panne, og fres spinaten sam-
men med rikelig med dill og gressløk.
3. Skjær laksen i tynne skiver. Hell varm buljong
over på varme tallerkener, og legg på lakseskiver.
Varmen fra krafta og tallerkenen slår over i laksen
slik at den blir lun og mør. Fordel spinat på hver
tallerken, og server straks.
139
F I S K T I L M I D D A G
1...,131,132,133,134,135,136,137,138,139,140 142,143,144,145,146,147,148,149,150,151,...356
Powered by FlippingBook