Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 142

Laks i grønt
En supersunn og annerledes måte å servere
laksefilet på. Laksen er pakket inn i blader av
romanosalat eller nykål, og den grønne sausen
inneholder både spinat og løk.
DU TRENGER:
1 nykål eller 1 hode romanosalat
300–400 g laks
3 dl fiskekraft
1 skrelt potet, i skiver
2 sjalottløk
1 dl fløte
100 g spinat
4–6 blader ramsløk (purre hvis du ikke har)
saft av ½ sitron
salt og pepper
ev. 1 bunt grønn asparges
SLIK GJØR DU:
1. Forvell kålen. Dette gjør du ved å ha den fort i
kokende vann, og deretter direkte i iskaldt vann.
La renne av.
2. Skjær laksen i rause biter, beregn ca. 80 g per
kålblad. Pakk laksebitene inn i de forvellede kål-
bladene, og damp kålpakkene forsiktig i rundt 5
minutter. La så kjelen stå med lokket på i 1 minutt.
Laksebitene skal være lett rosa.
3. Kok opp fiskekrafta. Ha i potetskivene og opp-
skåret sjalottløk. Kok opp sammen med fløten og
kok til alt er mørt.
4. Forvell spinat og ramsløk eller purre. Ha dette
over i krafta, og kjør så alt i en food processor til
en glatt saus. Smak til med sitron, salt og pepper.
5. Fordel sausen over på varme tallerkener, og
legg på laksepakkene. Server gjerne med grønn
asparges til.
Laksekake
Den første varianten av denne retten lagde Brimi
da «Gutta på tur» var på laksefiske på Kolahalv-
øya, og kokken hadde poteter og safran med seg
i sekken.
DU TRENGER:
1 stor laksefilet, ca. 1½ kg
1 kg mandelpoteter
5 sjalottløk
150 g smør
en klype safran
1 dl fløte
litt friske urter
SLIK GJØR DU:
1. Kok potetene møre, og mos dem sammen med
litt fløte.
2. Skjær løken i fine biter, og kok dem i smør og
safran til løken er mør. Hell sausen oppi potet-
mosen, og bland den godt inn.
3. Skjær laksefileten i trekantstykker (som bløt-
kakestykker), og legg stykkene i ei panne med
skinnsida ned og spissene inn mot midten.
4. Steik i litt smør eller olje på middels varme i
fem minutter, og ha så potetmosen jevnt over
laksestykkene
5. La så laksekaka trekke i 20 minutter, og snu hele
panna over på et rundt fat. Dra skinnet av lakse-
filetene, dryss over litt friske urter og server straks.
F I S K T I L M I D D A G
140
1...,132,133,134,135,136,137,138,139,140,141 143,144,145,146,147,148,149,150,151,152,...356
Powered by FlippingBook