Arne Brimis store kokebok fra Vianvang - Gyldendal Forlag - page 137

Fjellørret i panne med
blomkål og sjalottløk
En real måte å servere den gode fjellørreten på.
DU TRENGER:
2 fjellørreter
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
smør til steiking
3–4 sjalottløk
½ blomkålhode
litt gressløk eller persille
SLIK GJØR DU:
1. Rens og fileter fisken. Skrap skinnet godt, og
fjern så mange småbein som mulig.
2. Krydre kjøttsida på fisken med litt salt og pep-
per, og steik i godt smør på middels varme med
skinnsida ned. Steik til skinnet er sprøtt og fileten
nesten gjennomsteikt.
3. Løft ut filetene, og ha sjalottløk i fine skiver og
små, delte buketter med blomkål i panna. Ha even-
tuelt i litt ekstra smør. Surr til løk og blomkål er
passe møre, legg ørretfiletene oppå, strø over litt
hakket gressløk eller persille og server.
Ørretfilet med enkel
smørsaus
Har du fått tak i en stor ørret eller laks, så del
filetene opp i rause stykker og server dem nysteik-
te sammen med god kål og en nydelig smørsaus.
DU TRENGER:
1 stor ørret eller laks
olje og smør til steiking
salt og pepper
1 dl eplesaft (f.eks. Ringi)
300 g kaldt smør
saft av ½ sitron
persille og estragon
SLIK GJØR DU:
1. Fileter fisken slik at den både er skinn- og bein-
fri, og skjær fileten i like store serveringsstykker,
ca. 250 g per porsjon.
2. Steik fisken på middels varme i olje og smør.
Steik med den sida som skinnet satt på ned, og
steik til fisken nesten er gjennomsteikt. Ikke snu.
Ta fisken ut av panna og la den hvile.
3. Lag smørsausen ved å koke opp eplesaft, ta
kjelen til side og piske inn kaldt smør i terninger.
Smak til med litt salt og sitronsaft.
4. Server den nysteikte ørreten på en seng av kål
kokt i smørvann. Strø over rikelig med hakkede
urter og hell på den lune smørsausen til slutt.
135
F I S K T I L M I D D A G
1...,127,128,129,130,131,132,133,134,135,136 138,139,140,141,142,143,144,145,146,147,...356
Powered by FlippingBook